Všetko najlepšie Filko: Recept na nahú tortu k tretím narodeninám
Filkovi boli tri roky. Tak rýchlo to utieklo. A ja som opäť vymýšľala tortu, ktorá by deťom chutila, nebola presladená a neobsahovala umelé farbivá. Rozhodla som sa, že prvýkrát v živote vyskúšam naked cake, nahú tortu. Do článku som spísala nielen recept, ale aj praktické poznatky z tvorenia torty v šialenej horúčave.
Obsah
Ešte než sa do pečenia pustíte
Než som začala piecť, hľadala som, ako sa taká torta robí. Prekvapilo ma, koľko je v korpuse av kréme cukru. Touto cestou som ísť nechcela, tak som ubrala cukor. Veľa. Ďalej som zmenila krém, pretože deťom by torta inak vôbec nechutila. Nakoniec som zmenila aj ovocie, pretože Filka nemá rád čučoriedky ani černice a jahody na konci leta už nie sú. Základom je pevný korpus a veľmi tuhý krém. Aby tortu držal, vymyslela som, že po obvode každého poschodia nanesiem cukrárskym sáčkom obruč tuhého krému a dovnútra dám taký krém, ktorý majú deti rady – pudingový na spodné poschodie a banán so šľahačkou na horné poschodie. Keby som neurobila obruč z tuhého krému, torta by sa zrútil. Šľahačka by sa v teple zosunula krém by vytiekol.
Ingrediencie
Na korpus
- 7 vajec
- 150 gramov trstinového cukru
- 350 gramov polohrubej múky
- 7 lyžíc oleja
- 1 prášok do pečiva
- Štipku soli
Na tuhý krém – obvodový
- 500 g tvarohu
- Tabuľku bielej čokolády
Na puding
- 1,5 vrecka vanilkového pudingu
- 2 lyžice cukru
- 350 – 400 ml mlieka
- 50 g masla
Na druhé poschodie
- 2 šľahačky
- Banány
Na ozdobu
- Šľahačku
- Perníčky
- Ovocie
Postup
Krémy: Najprv som sa pustila do prípravy krémov. Uvarila som hustý puding, ktorý som nechala chladnúť. Vybrala som z chladničky maslo a odmerala som 50 gramov. Kúsok masla som nechala na tanieriku v izbovej teplote. Na utierku som vyklepla 500 gramov tvarohu, vytlačila som ho tak, aby bol tuhší. V hrnci som rozpustila bielu čokoládu a po vychladnutí som ju primiešala k tvarohu. Keď vychladol puding, zamiešala som do neho maslo. Krémy som umiestnila do chladničky, aby sa chladili.
Korpus: Oddelila som žĺtky od bielkov. Bielky som vyšľahala so štipkou soli do tuhého snehu. Šľahala som ďalej a pridávala som postupne po lyžici cukru. Keď bol cukor zašľahaný, postupne som do hmoty zašľahala aj žĺtky a olej. Šľahala som po dvoch lyžiciach oleja a dva žĺtky. Keď boli žĺtky a olej zašľahané, v inej mise som odvážila múku, nasypala som do nej prášok do pečiva a zamiešala som. Nakoniec som opatrne postupne vmiešala sypkú zmes do pripravenej vaječnej hmoty s cukrom, soľou a olejom. Na dno okrúhle formy som položila papier na pečenie, na boky som natrela trošku masla (bez múky). Do formy som naliala hmotu a dala som ju piecť na 150 ° C do teplovzdušnej rúry. Korpus sa piekol približne 40 minút. Po upečení som ho vyklopila na doštičku dnom nahor. Keď vychladol rozkrojila som ho dvakrát. Vyšľahala som šľahačku, rozpolila banány a pustila som sa do zdobenia torty.
Cukrárske vrecká som naplnila krémy. Hutný krém z bielej čokolády slúžil ako obvodové murivo. Obkrúžila som ním jedno poschodie a vnútro som vyplnila pudingovým krémom. Priklopila som korpusom a rovnako som obišla aj druhé poschodie. Dovnútra som dala banán a šľahačku a položila som navrch tretie poschodie. Uhladila som hrany. Horné poschodie som potrela šľahačkou a ozdobila perníčky.
Tortu môžete ozdobiť ovocím, makrónkami, cukríkmi, čímkoľvek budete chcieť.
Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.
♥ PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ ♥
Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.