Recept na tortu pre Martínka k štvrtým narodeninám

Tortu k štvrtým narodeninám som upiekla bez marcipánu, poťahovej hmoty a bez pridaných farbív. Na výrobu som použila základné suroviny, ktoré sú dostupné v každom obchode. V článku nájdete recept na detskú narodeninovú tortu.

Obsah

Ešte než sa pustíte do pečenia

Vyrobiť tortu nebolo ťažké, avšak výroba mi zabrala asi tri hodiny (plus pečenia perníčkov). Recept je poctivý, nie je bez tuku – obsahuje šľahačku, maslo, tvaroh. Výsledná chuť torty bola sladká, ale nie príliš.

Suroviny

Priemer tortovej formy bol 22 cm.
Korpus

  • 11 vajec
  • 200 g polohrubej múky
  • 120 g cukru krupica

Náplň č. 1: Máslovo-pudingový krém

  • 1,5 vrecúška vanilkového pudingu
  • 400 ml mlieka
  • 90 g masla
  • 2-3 lyžice cukru

Náplň č. 2: Šľahačka s jahodami

  • 450 ml smotany na šľahanie (vzala som 33%)
  • 150 g – 200 g jahôd

Tvarohový krém

  • 3 vaničky tvarohu (vzala som 2 nízkotučné a 1 plnotučný, pretože polotučný tvaroh bol práve vypredaný)
  • 2-3 lyžice práškového cukru
  • 6 lyžíc vyšľahanej šľahačky (odobrala som vyšľahanú šľahačku, ktorá prišla do druhej vrstvy korpusu)

Ozdoba

  • 40% smotana na šľahanie (cca 200 ml)
  • Jahody
  • Perníčky

Postup

  • 2 dni pred pečením: Dva dni pred pečením torty som upiekla perníčky. Zdobila som ich až v deň dekorovania torty.

Deň pečenia: Ešte než som začala pripravovať cesto, vložila som do sitka utierku a do nej som vyklepla tvaroh. Cedník som položila do misy a nechala som tvaroh v chladničke vykvapkať (trvalo to asi 2 hodiny).
Piškótový korpus. Žĺtky som oddelila od bielkov. Bielky som vyšľahala, do žĺtkov som pridala cukor a vyšľahala som ich s cukrom. Pridala som lyžicu vody (nemusí byť) a ďalej som šľahala. Potom som vmiešala postupne múku. Vznikla hustá kaša, do ktorej som postupne primiešala vyšľahaný sneh. Potom som vymazala tortovú formu, na dno som vložila papier na pečenie, naliala som dovnútra cesto a dala som piecť na 160 °C. Torta sa piekla asi 50 minút.

Medzitým som si pripravila pudingový krém. Najprv som uvarila hustý puding, do ktorého som po vychladnutí primiešala zmäknuté maslo. Vznikol krém. Ak nechcete používať puding, môžete vytvoriť žĺtkový krém z vaječných žĺtkov. Potom som si pripravila tvarohový krém. Do vykvapkaného tvarohu som primiešala práškový cukor (3 lyžice) a šľahačku (6 lyžíc). Nechala som chladiť v chladničke. Vyšľahala som 40% šľahačku na ozdobu a naplnila som s ňou zdobiace vrecko.

Recept na tortu pre Martínka k štvrtým narodeninám
Recept na tortu pre Martínka k štvrtým narodeninám

Zdobenie

Keď bol korpus upečený a studený, dvakrát som ho pozdĺžne rozkrojila. Spodné poschodie som natrela pudingovým krémom (krém č. 1). Priklopila som ho druhým korpusom. Do druhého poschodia som poskladala na polovicu rozkrojenej jahody, na ktorej som natrela šľahačku. Priklopila som posledným poschodím. Prečnievajúci korpus som zarezala, a potom som ho zakryla tvarohovým krémom. Nakoniec som tortu ozdobila perníčkami, jahodami a šľahačkou.

Hotovo

Perníčky som do torty pripevnila pomocou grilovacích špajlí. Hotovú tortu som dala do chladničky vychladnúť. Do torty môžete pridať viac cukru, ak máte radi sladšie múčniky.

Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.

PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ

Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.

Mamadodazda.sk
Logo