Recept na Schwarzwaldskú tortu pre deti

Lahodná torta neobsahuje alkohol a tak ho môžete upiecť bez obáv aj deťom. Ak máte radi kombináciu čerešní, kakaa a šľahačky, budete veľmi spokojní. Upiecť tortu nie je ťažké, rovnako tak je ľahké tortu zostaviť.

Obsah

Ingrediencie

Korpus

  • 250 g hladkej múky
  • 50 g jogurtu
  • 250 ml mlieka
  • 40 g kakaa
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 1,5 lyžičky jedlej sódy
  • 170 gramov cukru
  • 60 gramov masla
  • 3 vajcia

Náplň

  • 500 g čerešní (višné)
  • 1 plátok želatíny¨35 g cukru
  • 3 lyžice vody
  • 1,5 lyžičky škrobu

Náplň a ozdoba

  • 3x smotana na šľahanie
  • 70 – 100 gramov horkej čokolády na varenie

Postup

Cesto: Zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva, soľ a jedlú sódu. V druhej miske vyšľaháme maslo s cukrom do peny a postupne budeme zašľahávať po jednom vajci. Primiešame jogurt a postupne aj mlieko, pridáme po častiach sypkú zmes. Keď je cesto hladké, vymažeme boky tortovej formy maslom, na spodok dáme papier na pečenie. Do formy (cca 22 – 24 cm) nalejeme cesto a necháme piecť v rúre na 160 °C. Počas pečenia korpus strážime a pred vybratím z rúry urobíme test špajlí. Keď je špajľa po zapichnutí suchá, je korpus upečený.

Čerešňová náplň: Môžete použiť čerstvé alebo mrazené čerešne (prípadne višne). Vykôstkované čerešne nasypeme do hrnca, približne 2 lyžice vody a necháme variť. Pridáme cukor a miešame. Čerešne pustia veľké množstvo šťavy. Po maximálne piatich minútach odoberieme väčšinu šťavy, ktorú rozdelíme na dve časti (prvá väčšia, druhá menšia, cca tretinová). Do prvej primiešame škrob, do druhej zapracujeme plátkovú želatínu podľa návodu na obale – necháme ju napučať, vytlačíme, rozpustíme v teplej šťave. Keď máme želatínu zapracovanú a škrob dokonale rozmiešaný, prilejeme zmes so škrobom späť do hrnca a miešame, aby napučal. Vypneme platňu a primiešame časť so želatínou. Necháme vychladiť.

Recept na Schwarzwaldskú tortu pre deti
Recept na Schwarzwaldskú tortu pre deti

Kompletácia

Keď je korpus studený (aspoň izbovej teploty) a čerešňová náplň vychladená, môžeme sa pustiť do kompletizácie torty. Korpus dvakrát prekrojíme a vzniknú tri tenké časti. Vyšľaháme smotanu na šľahanie jednu po druhej zvlášť tak, až ju budeme mať uloženú v troch miskách.

Prvú šľahačku umiestnime do cukrárskeho vrecka. Na prvý korpus obkrúžime na bokoch šľahačkový kruh, do ktorého rozotrieme polovicu čerešňovej náplne. Na túto náplň navrstvíme zvyšnú šľahačku. Prikryjeme druhým korpusom. Postup opakujeme – z druhej šľahačky urobíme opäť kruh, do neho rozotrieme zvyšnú náplň a zakryjeme celou šľahačkou, priklopíme tretím dielom korpusu. Treťou šľahačkou potrieme tortu. Ešte pred potretím si časť šľahačky odoberieme do cukrárskeho vrecka, pretože s ňou budeme zdobiť tortu. Nakoniec nastrúhame na hrubom strúhadle horkú čokoládu a opatrne ju lyžicou nanášame na tortu. Čokoláda sa pri kontakte s pokožkou topí a je potrebné pracovať s ňou opatrne. Čokoládu môžete nakrúhať alebo ju rozpustiť a vyrobiť z nej iné čokoládové ozdoby. Tortu môžete ozdobiť čerešňami alebo opäť čokoládou.

Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.

PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ

Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.

Mamadodazda.sk
Logo