Recept na tortu a la medovník k piatym narodeninám
Päť rokov. Neskutočne ten čas letí. Martínek si k narodeninám prial obrovskú veľkolepú tortu. Viem, že má rád domáci medovník, a tak voľba padla práve na neho.
Obsah
Ešte než sa do pečenia pustíte
Tortu som piekla z dvojitej dávky cesta aj krému. Do cesta nedávam žiadny cukor, iba med. Aj tak je torta veľmi sladká, pretože v kréme je cukru až až. Aby bola torta mäkká, potriem pláty čiernym čajom. Ideálne je, aby sa v chladničke minimálne jeden deň odležal. Pred samotným jedlom je torta chutnejšia, keď nie je tak studená. Ak to pôjde, nechajte ho chvíľku vybratý pri izbovej teplote.
Ingrediencie
Na korpus:
- 4 vajcia M
- 120 gramov medu
- 475 gramov hladkej múky
- 125 gramov masla
- 1 lyžička jedlej sódy
- sáčok čierneho čaju (uvariť a potrieť hotové upečené pláty)
Na krém medzi plátmi:
- Salko
- Celé maslo
Okolo torty a vrchné poschodie:
- Smotana na šľahanie (bude stačiť cca 150 ml)
Postup
- Odvážila som hladkú múku a do nej som pridala jedlú sódu. Zmes som premiešala. V hrnci som rozpustila maslo a pridala som med. K tekutej vychladnutej zmesi som dala vajcia, zamiešala som. Tekutú zmes som naliala do sypkej zmesi. Ideálne je, keď je zmes teplá a ťahá sa. Môžete ju potom natrieť na plech. Mne stuhla a musela som jednotlivé časti váľať, čo dá viac práce. Ak bude cesto tuhé, pridajte ešte trošku masla a medu.
- Na papier na pečenie som položila tenký vyvaľkaný plátok cesta, odmerala som podľa taniera kruh, nechala som okraje cca 2 cm prečuhovať a zvyšok cesta som ukrojila a použila znova. Takto som postupovala pri každom pláte. Urobila som ich celkom asi 18 (z dvojitej dávky). Rúru som nastavila na 160 ° C a opatrne piekla. Pri pečení dajte pozor. Ide to rýchlo (cca 4 až 6 minút). Je veľmi ľahké pláty pripáliť. Pekla som vždy len dvaja naraz, ale môžete ich piecť aj viacero, pokiaľ na nich máte plechy.
Pláty som nechala vychladnúť. Orezala som ich podľa taniera a odrezkami som v miske rozdrobila na malinké kúsočky. - Medzitým som vyšľahala Salko s maslom. Maslo musí mať izbovú teplotu. Dajte pozor, aby ste krém neprešľahali. To sa potom začne maslo od Salka oddeľovať a celú zmes môžete vyhodiť. Krém som dala do chladničky vychladiť a nachystala som uvarený čierny čaj.
- Keď pláty vychladli, krém a čaj boli studené, pustila som sa do kompletovania. Prvý plát som pomazala čajom, počkala som, až sa čaj vsiakne, natrela som plát tenkou vrstvou krému. Druhý plát som pomazala čajom zo spodnej strany a priklopila som na plát prvý. Opäť som pomazala čajom z hornej strany a po vsiaknutí som naniesla krém. Stále dookola, kým mi došli všetky pláty.
- Vyšľahala som smotanu na šľahanie a potrela som celú tortu. Nakoniec som po celom obvode torty aj na horné poschodie nasypala drobčeky.
- Tortu som ozdobila perníčkovými domčekmi a autíčkami. Do polevy som pridala nakrájané gumové medvedíky, aby boli perníčky veselšie.
Záverom
Tortu som piekla s tromi deťmi a dal mi zabrať hlavne v tom zmysle, že som musela neustále odbiehať. Prácu som mala rozdelenú do štyroch dní – prvý deň som upiekla perníčky, druhý deň som ich ozdobila. Tretí deň som upiekla pláty, na štvrtý deň som kompletovala tortu a nasledujúci deň bola oslava. Torta je na môj vkus sladký až až. V originálnom recepte na medovník je navyše ešte 300 gramov cukru. Originálny recept som skúšala iba raz a torta bola neskutočne sladká (nedal sa jesť). Bez cukru pečiem náš medovník už nejaký ten rok. Je potrebné pláty natrieť čajom, tento krok je dôležitý. Pláty rýchlejšie zmäknú. Maslo môžete nahradiť masťou.
Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.
♥ PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ ♥
Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.