Recept na Brumíky pre deti + tip na kvalitnú formu
Brumíci majú u detí veľký úspech. Deťom sa dobre jedia a sú skvelou desiatou. Môžete urobiť viac druhov, podľa chuti.
Obsah
Akú vybrať formu na Brumíky
Formu som vyberala dlho. Veľmi dlho. Nechcela som kovovú formu. Niečo som sa napiekla a bolo mi jasné, že skôr alebo neskôr sa medvedíky budú zle vyklápať, forma sa bude horšie umývať a čistiť. A to som nechcela. Preto som hľadala silikónovú formu.
Zo silikónových foriem som vedela, že nechcem formu z Číny. Je síce lacnejšie, ale človek nikdy nevie, z akého materiálu je forma vyrobená. Zostávala forma Orion na medvedíkov po 6 kusoch alebo forma Tescoma po 10 kusoch. Formu Tescoma som nechcela kupovať, pretože bola drahá, ale v jednej recenzii som si prečítala jednoduché hodnotenie, v ktorom stálo: „Je síce drahá, ale stojí za to. Medvedíci sú veľkí, forma je dostatočne hlboká.“ To ma presvedčilo a formu som kúpila. Som za to veľmi rada. Forma je výborná. Keď pečiete piškótové cesto, musí sa vymazať olejom alebo rozpusteným maslom. Medvedíci idú krásne vyklopiť. Pokiaľ pečiete cesto, v ktorom je maslo alebo olej, nie je potrebné formu vymazávať. Forma Tescoma je veľká a pre naše tri deti stačí. Myslela som, že budem musieť kúpiť dve formy, ale nie je to potrebné. Medvedíci sú dosť veľkí, forma je hlboká a medvedíci majú pekné hlavičky. Naozaj odporúčam. Aj napriek vysokej cene (občas býva v akcii na Alza.sk.).
Brumíky z piškótového cesta
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 3 lyžice cukru
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
- 2 lyžice oleja
- 10 lyžíc múky
- 6 lyžíc vody
Postup
Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, zašľaháme olej, vodu a múku. Môžete pridať kypriaci prášok. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha. Opatrne ich zapracujeme do žĺtkovej zmesi. Vhodné je vymazať formičky rozpusteným maslom a mašlovačkou. Do každej formičky dáme dve lyžice zmesi. Pokiaľ zostane trošku cesta, rozdelíme ho rovnomerne medzi jednotlivých medvedíkov. Pečieme na 160 °C do tej doby, než medvedíci zozlatnú. Po upečení môžeme medvedíkmi pocukrovať alebo ich naplniť nutelou (to je pomerne piplačka – jednoduchšie je medvedíka rozrezať a namazať). Ak dáte nutelu do cesta a následne medvedíkmi upečiete, nútená vytečie von. Lepšie je plniť medvedíkmi až po upečení.
Brumíky z jogurtového cesta
Ingrediencie
- 180 gramov polohrubej múky
- 60 gramov cukru
- 6 gramov prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 2 lyžice oleja alebo masla
- 300 gramov jogurtu
- štipka soli
Postup
Vajcia, olej, cukor, soľ a jogurt zmiešame dohromady do hladkej zmesi. Vo vedľajšej mise zmiešame múku a kypriaci prášok a zmiešame s jogurtovou zmesou. Plníme formičky. Do každého medvedíka dáme dve lyžice cesta. Pečieme na 160 °C do tej doby, než medvedíci zozlatnú. Cesto je krehké a náchylné na poničenie.
Brumíky z perníkového cesta
Ingrediencie
- 1,25 hrnčeka múky (polohrubá, alebo zmes polohrubej a hladkej)
- 0,5 hrnčeka cukru
- 0,6 hrnčeka mlieka
- 0,2 hrnčeka oleja
- 1 lyžička kakaa
- 0,75 lyžičky perníkového korenia
- 1,25 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička kakaa
Postup
Sypké ingrediencie zmiešame dohromady. V druhej mise zmiešame vajcia, olej, mlieko a vlejeme do sypkej zmesi. Poriadne zamiešame do hladka. Formu na Brumíky môžete ľahko vymazať rozpusteným maslom alebo olejom, ale nie je to nutné. DO každého medvedíka dajte 2 lyžice cesta a zvyšné cesto rovnomerne rozdeľte medzi medvedíkmi. Pečte v rúre na 160 °C. Po upečení vyklopte medvedíkmi. Môžete ich rozpoliť a namazať marmeládou alebo ich môžete posypať práškovým cukrom.
Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.
♥ PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ ♥
Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.