12 zdravých vianočných receptovový krém
Hľadáte zdravé recepty, ktoré vám ozvláštnia čas Vianoc? Vyskúšajte zdravé pečivo, netradičný šalát alebo lososa. Nižšie nájdete tipy na ľahké a zdravé pokrmy.
Obsah
Pečená morka so zeleninovou plnkou
- 1 morka (cca 4-5 kg)
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 cibule (nakrájané na kocky)
- 2 mrkvy (nakrájané na kocky)
- 2 stonky zeleru (nakrájané na kocky)
- 200 g špenátu (nasekaného)
- 200 g kukurice
- 100 g celozrnného chleba (nakrájaného na kocky)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej
Morku očistíme a osolíme zvonku aj vo vnútri. Zmiešame cesnak, cibuľu, mrkvu, zeler, špenát, kukuricu a nakrájaný chlieb. Pridáme soľ a korenie a premiešame. Plnkou naplníme morku a zviažeme kuchynským povrázkom. Morku položíme do pekáča a potrieme ju olivovým olejom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C približne 2,5-3 hodiny, kým nie je krásne zlatistá a vo vnútri pečená.
Pečený losos so zemiakovou kašou a zeleninou
- 4 filety lososa (cca 150 g každý)
- 500 g zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na menšie kúsky)
- 200 g brokolice
- 200 g mrkvy (nakrájané na kolieska)
- Olivový olej
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen, tymian, rozmarín) na dochutenie
Zemiaky uvaríme v slanej vode, kým nezmäknú. Potom ich scedíme a rozmixujeme dohladka s olivovým olejom, soľou a korením, pridáme čerstvé bylinky. Brokolicu a mrkvu uvaríme v slanej vode. Filety osolíme a okoreníme a opečieme ich na rozpálenej panvici s trochou olivového oleja z oboch strán, kým nie sú zvnútra ružové. Na tanieri servírujeme pečeného lososa so zemiakovou kašou a varenou zeleninou. Dochutíme podľa chuti čerstvými bylinkami.
Quinoa šalát so špenátom, brusnicami a vlašskými orechmi
- 200 g quinoa (uvarené podľa pokynov na obale)
- 100 g čerstvého špenátu (nasekaného)
- 50 g sušených brusníc
- 50 g vlašských orechov
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- Soľ a korenie podľa chuti
Vo veľkej mise zmiešame quinú, špenát, brusnice a vlašské orechy. Pridáme olivový olej a citrónovú šťavu a premiešame. Ochutnáme a pridáme soľ a korenie podľa chuti.
Rukola s granátovým jablkom, kozím syrom a praženými vlašskými orechmi
- 200 g rukoly
- 1 granátové jablko (roztvorené a semená vybraté)
- 100 g kozieho syra (nakrájaného na kocky)
- 50 g vlašských orechov (pražených a hrubo nasekaných)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- Soľ a korenie podľa chuti
Vo veľkej mise zmiešame rukolu, granátové semienka, kozí syr a vlašské orechy. Pridajte olivový olej a citrónovú šťavu a premiešame. Ochutnáme a pridáme soľ a korenie podľa chuti.
Tekvicová polievka so zázvorom a kokosovým mliekom
- 1 kg tekvica (ošúpané a nakrájané na kocky)
- 1 cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica čerstvého zázvoru (nastrúhaného)
- 400 ml kokosového mlieka
- 500 ml zeleninového vývaru
- Soľ a korenie podľa chuti
Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom cibuľu a cesnak, kým nezozlátnu. Pridáme nakrájanú tekvicu a zázvor a vyprážame ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5 minút. Prilejeme kokosové mlieko a zeleninový vývar. Varíme na miernom ohni asi 15-20 minút, kým nie je tekvica mäkká. Pomocou tyčového mixéra rozmixujeme polievku do hladkej konzistencie. Dochutíme.
Hubová krémová polievka s tymianom
- 400 g zmesi húb (napr. šampiňóny, baby hríbiky, kremenáča)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžica olivového oleja
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie
- Čerstvý tymián (nasekaný)
- Soľ a korenie podľa chuti
V hrnci rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľu a cesnak, kým nezozlátnu. Pridáme nakrájané huby a vyprážame ich, kým nestuhnú a neuvoľnia šťavu. Prilejeme zeleninový vývar a varíme asi 15 minút, kým huby nezmäknú. Pridáme smotanu a tymián. Varíme ešte asi 5 minút. Pomocou tyčového mixéra rozmixujeme polievku do hladkej konzistencie.
Kokosové guličky s datľami a orechmi
- 200 g jemne nasekaných datlí
- 100 g mletých orechov (mandlí, lieskových orechov a pod.)
- 50 g kokosovej strúhanky (plus extra na obalenie)
Zmiešame jemne nasekané datle, mleté orechy (napríklad mandle, lieskové orechy) a kokosovú strúhanku. Vytvoríme malé guličky a obalíme ich v kokosovej strúhanke. Dáme na niekoľko hodín do chladničky, aby stuhli.
Ovsené sušienky s brusnicami a škoricou
- 200 g ovsených vločiek
- 100 g sušených brusníc
- 1 lyžička mletej škorice
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice rozpusteného kokosového masla
Zmiešame ovsené vločky, brusnice, škoricu, mletú škoricu, med a rozpustené kokosové maslo. Vytvoríme z tejto zmesi malé okrúhle sušienky a položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 ° C asi 12-15 minút, kým nie sú zlatisté.
Čokoládové datľové guličky
- 200 g jemne nasekaných datlí
- 3 lyžice kakaa
- 100 g mletých orechov (kešu, vlašské orechy a pod.)
- 2 lyžice kokosového oleja
- Kakao na obalenie
Zmiešame jemne nasekané datle, kakao, mleté orechy (napríklad kešu alebo vlašské orechy) a kokosový olej. Vytvoríme z tejto zmesi malé guličky a obalíme ich v kakau. Dáme ich na niekoľko hodín do chladničky, aby stuhli.
Mandľové a pomarančové sušienky
- 200 g mletých mandlí
- Kôra z 1 pomaranča (jemne nastrúhaná)
- 3 lyžice medu
- 1 vajce
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Zmiešame mleté mandle, pomarančovú kôru, med, vajcia a trochu vanilkového extraktu. Vytvoríme z tejto zmesi malé sušienky a položíme ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 ° C asi 10-12 minút, kým nie sú zlatisté.
Orechové medové tyčinky
- 200 g jemne nasekaných orechov (vlašské orechy, mandle a pod.)
- 4 lyžice medu
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica oleja
Zmiešame jemne nasekané orechy (napríklad vlašské orechy, mandle), med, škoricu a trochu oleja. Vytvoríme malé tyčinky a položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 ° C asi 10-12 minút, kým nie sú ľahko zlatisté.
Mätové kokosové linecké sušienky
- 100 g kokosovej múky
- 100 g mandľovej múky
- 100 g kokosového oleja (rozpusteného)
- 4 lyžice medu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky mätového extraktu
Zmiešame kokosovú múku, mandľovú múku, kokosový olej, med, vanilkový extrakt a trochu mätového extraktu. Cesto rozvaľkáme na valčeku a vykrajujeme sušienky pomocou formičiek. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 ° C asi 8-10 minút, kým nie sú ľahko zlatisté.
Ďalšie tipy nájdete v rubrike Zdravé recepty.
Kde kúpiť zdravé potraviny?
Veľký výber zdravých potravín nájdete na Aktin.sk alebo aj v e-shope BrainMarket.sk. Vyberte si potraviny vhodné pre dedukčnú diétu, nízkokalorické potraviny, jedlo vhodné pre diabetikov, bezlepkové potraviny, zdravé sladidlá alebo bezlaktózové a či vegánske mlieka.
♥ PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ ♥
Foto: Pexels
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Hrasekvlusku.cz