12 zdravých vianočných receptovový krém

Hľadáte zdravé recepty, ktoré vám ozvláštnia čas Vianoc? Vyskúšajte zdravé pečivo, netradičný šalát alebo lososa. Nižšie nájdete tipy na ľahké a zdravé pokrmy.

Obsah

Pečená morka so zeleninovou plnkou

  • 1 morka (cca 4-5 kg)
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 cibule (nakrájané na kocky)
  • 2 mrkvy (nakrájané na kocky)
  • 2 stonky zeleru (nakrájané na kocky)
  • 200 g špenátu (nasekaného)
  • 200 g kukurice
  • 100 g celozrnného chleba (nakrájaného na kocky)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olivový olej

Morku očistíme a osolíme zvonku aj vo vnútri. Zmiešame cesnak, cibuľu, mrkvu, zeler, špenát, kukuricu a nakrájaný chlieb. Pridáme soľ a korenie a premiešame. Plnkou naplníme morku a zviažeme kuchynským povrázkom. Morku položíme do pekáča a potrieme ju olivovým olejom. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C približne 2,5-3 hodiny, kým nie je krásne zlatistá a vo vnútri pečená.

Pečený losos so zemiakovou kašou a zeleninou

  • 4 filety lososa (cca 150 g každý)
  • 500 g zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na menšie kúsky)
  • 200 g brokolice
  • 200 g mrkvy (nakrájané na kolieska)
  • Olivový olej
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (napr. petržlen, tymian, rozmarín) na dochutenie

Zemiaky uvaríme v slanej vode, kým nezmäknú. Potom ich scedíme a rozmixujeme dohladka s olivovým olejom, soľou a korením, pridáme čerstvé bylinky. Brokolicu a mrkvu uvaríme v slanej vode. Filety osolíme a okoreníme a opečieme ich na rozpálenej panvici s trochou olivového oleja z oboch strán, kým nie sú zvnútra ružové. Na tanieri servírujeme pečeného lososa so zemiakovou kašou a varenou zeleninou. Dochutíme podľa chuti čerstvými bylinkami.

Quinoa šalát so špenátom, brusnicami a vlašskými orechmi

  • 200 g quinoa (uvarené podľa pokynov na obale)
  • 100 g čerstvého špenátu (nasekaného)
  • 50 g sušených brusníc
  • 50 g vlašských orechov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • Soľ a korenie podľa chuti

Vo veľkej mise zmiešame quinú, špenát, brusnice a vlašské orechy. Pridáme olivový olej a citrónovú šťavu a premiešame. Ochutnáme a pridáme soľ a korenie podľa chuti.

Rukola s granátovým jablkom, kozím syrom a praženými vlašskými orechmi

  • 200 g rukoly
  • 1 granátové jablko (roztvorené a semená vybraté)
  • 100 g kozieho syra (nakrájaného na kocky)
  • 50 g vlašských orechov (pražených a hrubo nasekaných)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • Soľ a korenie podľa chuti

Vo veľkej mise zmiešame rukolu, granátové semienka, kozí syr a vlašské orechy. Pridajte olivový olej a citrónovú šťavu a premiešame. Ochutnáme a pridáme soľ a korenie podľa chuti.

Tekvicová polievka so zázvorom a kokosovým mliekom

  • 1 kg tekvica (ošúpané a nakrájané na kocky)
  • 1 cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica čerstvého zázvoru (nastrúhaného)
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • Soľ a korenie podľa chuti

Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej a osmažíme na ňom cibuľu a cesnak, kým nezozlátnu. Pridáme nakrájanú tekvicu a zázvor a vyprážame ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5 minút. Prilejeme kokosové mlieko a zeleninový vývar. Varíme na miernom ohni asi 15-20 minút, kým nie je tekvica mäkká. Pomocou tyčového mixéra rozmixujeme polievku do hladkej konzistencie. Dochutíme.

Hubová krémová polievka s tymianom

  • 400 g zmesi húb (napr. šampiňóny, baby hríbiky, kremenáča)
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • Čerstvý tymián (nasekaný)
  • Soľ a korenie podľa chuti

V hrnci rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľu a cesnak, kým nezozlátnu. Pridáme nakrájané huby a vyprážame ich, kým nestuhnú a neuvoľnia šťavu. Prilejeme zeleninový vývar a varíme asi 15 minút, kým huby nezmäknú. Pridáme smotanu a tymián. Varíme ešte asi 5 minút. Pomocou tyčového mixéra rozmixujeme polievku do hladkej konzistencie.

Kokosové guličky s datľami a orechmi

  • 200 g jemne nasekaných datlí
  • 100 g mletých orechov (mandlí, lieskových orechov a pod.)
  • 50 g kokosovej strúhanky (plus extra na obalenie)

Zmiešame jemne nasekané datle, mleté orechy (napríklad mandle, lieskové orechy) a kokosovú strúhanku. Vytvoríme malé guličky a obalíme ich v kokosovej strúhanke. Dáme na niekoľko hodín do chladničky, aby stuhli.

Ovsené sušienky s brusnicami a škoricou

  • 200 g ovsených vločiek
  • 100 g sušených brusníc
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice rozpusteného kokosového masla

Zmiešame ovsené vločky, brusnice, škoricu, mletú škoricu, med a rozpustené kokosové maslo. Vytvoríme z tejto zmesi malé okrúhle sušienky a položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 ° C asi 12-15 minút, kým nie sú zlatisté.

Čokoládové datľové guličky

  • 200 g jemne nasekaných datlí
  • 3 lyžice kakaa
  • 100 g mletých orechov (kešu, vlašské orechy a pod.)
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • Kakao na obalenie

Zmiešame jemne nasekané datle, kakao, mleté orechy (napríklad kešu alebo vlašské orechy) a kokosový olej. Vytvoríme z tejto zmesi malé guličky a obalíme ich v kakau. Dáme ich na niekoľko hodín do chladničky, aby stuhli.

Mandľové a pomarančové sušienky

  • 200 g mletých mandlí
  • Kôra z 1 pomaranča (jemne nastrúhaná)
  • 3 lyžice medu
  • 1 vajce
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

Zmiešame mleté mandle, pomarančovú kôru, med, vajcia a trochu vanilkového extraktu. Vytvoríme z tejto zmesi malé sušienky a položíme ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 ° C asi 10-12 minút, kým nie sú zlatisté.

Orechové medové tyčinky

  • 200 g jemne nasekaných orechov (vlašské orechy, mandle a pod.)
  • 4 lyžice medu
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžica oleja

Zmiešame jemne nasekané orechy (napríklad vlašské orechy, mandle), med, škoricu a trochu oleja. Vytvoríme malé tyčinky a položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 ° C asi 10-12 minút, kým nie sú ľahko zlatisté.

Mätové kokosové linecké sušienky

  • 100 g kokosovej múky
  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g kokosového oleja (rozpusteného)
  • 4 lyžice medu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky mätového extraktu

Zmiešame kokosovú múku, mandľovú múku, kokosový olej, med, vanilkový extrakt a trochu mätového extraktu. Cesto rozvaľkáme na valčeku a vykrajujeme sušienky pomocou formičiek. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 ° C asi 8-10 minút, kým nie sú ľahko zlatisté.

Ďalšie tipy nájdete v rubrike Zdravé recepty.

Kde kúpiť zdravé potraviny?

Veľký výber zdravých potravín nájdete na Aktin.sk alebo aj v e-shope BrainMarket.sk. Vyberte si potraviny vhodné pre dedukčnú diétu, nízkokalorické potraviny, jedlo vhodné pre diabetikov, bezlepkové potraviny, zdravé sladidlá alebo bezlaktózové a či vegánske mlieka.

ZDRAVÁ VÝŽIVA NA AKTIN.SK

PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ

Foto: Pexels
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Hrasekvlusku.cz

Mamadodazda.sk
Logo