Všetko najlepšie Filko: Recept na najlepšiu čokoládovú tortu k narodeninám
Prianie znelo jasne. Upiecť čokoládovú tortu s perníčkami, prasiatkom Peppou, lentilkami, číslom štyri a sviečkami. Toto všetko si Filka na svojej torte prial. Aj keď torta nevyzerá dokonale, musím uznať, že sa mi podarila najlepšia čokoládová torta, ktorú som kedy jedla. Do článku som pripravila recept na čokoládovú tortu nielen pre deti, ale aj pre dospelých.
Obsah
Recept na najlepšiu čokoládovú tortu
Čokoládu som dala všade – do cesta aj do krému. Krém je vlastne ganache. Torta je sýta, tučná, pokiaľ nebudete zdobiť zložito, ako som to robila ja, tak je tento recept veľmi jednoduchý. Vychádzala som z talianskeho receptu na čokoládovú tortu, ktorú som trošku doplnila a zjednodušila som postup, aby som s tromi deťmi zvládla všetko upiecť a nachystať. Tortu môžete doplniť o slaný karamel. Keby som robila tento recept pre dospelého, určite by som slaný karamel nevynechala a to buď ako zálievku, ktorú by som samostatne preliala kúsok torty, alebo by som ju zakomponovala do torty ako tenkú vrstvu krému na vnútornej ganache.
Ingrediencie
Na korpus:
- 160ml vody (+ lyžička kávy – pre dospelácku verziu)
- 100 g masla
- 30 g kakaa, preosiať
- 300 g hladkej múky
- 10 g prášku do pečiva
- 300 g cukru
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka
- 2 lyžice tučného jogurtu
- 150 g čokoláda
Na čokoládový krém – čokoládová ganache:
- 550 ml smotany
- 650 g horkej čokolády
Na polevu:
- 150 ml smotany na šľahanie
- 150 g horkej čokolády
Postup
Poznámka: Tortu som preliala 2x a ešte mi veľa polevy zostalo (robila som zo 200 ml smotany a 200 g čokolády).
Ganache do torty: Ohriala som smotanu (môžete aj v mikrovlnnej rúre). Veľké množstvo je lepšie prihriať na sporáku, malé môžete v mikrovlnnej rúre. Do smotany som nalámala čokoládu, nechala som rozpustiť, zamiešala a dala chladiť. Chladí sa v chladničke približne tri až štyri hodiny (aj dlhšie). Krém môžete urobiť večer a nechať chladiť cez noc. Keď bude po vybratí z chladničky príliš tuhý, stačí ho mierne zahriať na požadovanú hustotu, aby šiel natrieť na tortu. V chladničke na torte zase pekne stuhne. Na krémy sa používa ganache v pomere 1:2, 1 diel smotany a 2 diely čokolády. Nemala som toľko čokolády, ale aj tak bol krém hutný, výdatný a po zatuhnutí dobre držal. Pekne sa s ním pracovalo.
Ganache (poleva) na tortu: Ako polevu som využila opäť ganache. Postup bol rovnaký – ohriala som smotanu, tentoraz v mikrovlnnej rúre, do teplej smotany som nalámala čokoládu, zamiešala a nechala stáť vonku mimo chladničky. Môžete opäť vychladiť. Pokiaľ poleva veľmi zatuhne, možno ju trošku ohriať, aby povolila. Ganache nie je klasická čokoláda na torte, je to skôr riedky krém, ktorý stečie po stenách. Dobre sa s ním pracuje, ale po uschnutí nie je suchý ako tomu je pri čokoládovej poleve. To uvádzam, keby ste chceli tortu zložitejšie dekorovať. Poleva by pri polievaní mala mať izbovú teplotu. Na polevu sa používa ganache v pomere 1:1, 1 diel smotany a 1 diel čokolády. V niektorých receptoch som našla, že je možné polevu použiť ako krém. Na narodeninovú tortu by som to neodporučila, pretože poleva môže veľmi stuhnúť, ale stále je trošku mazľavá a nie som si istá, že by korpus udržala pohromade. Na krém je vždy lepšie dať trošku viac čokolády ako smotany.
Korpus: Postup bol jednoduchý. Suché ingrediencie som zmiešala dohromady. Rozohriala som čokoládu, maslo (nesmie byť príliš horúce), zľahka som zašľahala vajcia, pridala som mlieko, jogurt, vodu a zmiešala som so sypkou zmesou. Formu s priemerom 20 cm som vymazala maslom, na dno som dala papier na pečenie, boky som vysypala múkou. Cesto som naliala do formy a dala som piecť na 160 °C. Korpus sa piekol cca 45 minút. Dlho to vyzeralo, že sa neupečie. Vnútri bol stále nedorobený. Posledné minúty odporúčam rúru strážiť. Cesto by sa nemalo prepiecť, inak sa korpus vysuší.
Kompletizácia: Keď korpus vychladol, 2x som ho rozkrojila. Namazala som ho krémom, aj po obvode trošku a poliala som ho polevou. nechala som vychladiť. Potom som ho ozdobila požadovanými dekoráciami. Urobila som čokoládovú mištičku, do ktorej som nasypala lentilky. Prasiatko Peppu z perníčkov, štvorku z hmoty z marshmallow a pridala som sviečky.
Poznámky
- Pre milovníkov slaného karamelu odporúčam zakomponovať do torty slaný karamel.
- Torta je veľmi sýta.
- Použila som horkú čokoládu na varenie z Lidlu.
- Čokoládové dekorácie som kvôli deťom robila z mliečnej čokolády, do ktorej som pridala 2 kocky horkej čokolády. Dekorácie z mliečnej čokolády horšie držia, ale deťom viac chutia.
- Recept na najlepšiu čokoládovú tortu k narodeninám
Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.
♥ PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ ♥
Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.