Recept na ľahkú a lahodnú vianočku

Vianočiek som upiekla už niekoľko a tento recept sa mi vždy podaril. Do vianočky dávam väčšie množstvo hrozienok a ak ich nemáte radi, môžete ich úplne vynechať.

Obsah

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 400 gramov hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • 18 gramov dzoždí
  • 70 gramov masla
  • 80 gramov cukru + vanilkový cukor (bez vanilkového cukru dajte do vianočky 90 gramov cukru)
  • 170 ml mlieka
  • 25 gramov olúpaných a nasekaných mandlí
  • 60 gramov hrozienok
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • Môžete pridať korenie – štipku muškátového orieška a kardamóm (nedávam – deťom to nechutí)

Posyp:

  • Bielok
  • Plátky mandlí

Recept na vianočku

  1. Múku som nasypala do misy, pridala som soľ a cukor.
  2. Do teplého mlieka som rozdrobila droždie, pridala som zo zmesi (z misy) cca 3 lyžice, zamiešala.
  3. Keď sa tvorili bublinky, naliala som hmotu do sypkej zmesi, pridala som hrozienka, mandle, maslo, žĺtok, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Všetko som zamiešala a vytvorila som cesto.
  4. Cesto som nechala vykysnúť.
  5. Cesto som rozdelila na päť dielov. Vytvarovala som pramene, z ktorých som uplietla vianočku.
  6. Vianočku som potrela rozšľahaným bielkom, posypala som ju mandľovými lupienkami a nechala som ju vykysnúť.
  7. Upekla som ju v rúre na 170 °C.

Tipy na záver

Vianočku je vhodné nechať poriadne vykysnúť. Čím dlhšie kysne, tým je lepšie.

Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.

PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ

Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.

Mamadodazda.sk
Logo