Recept na veľkonočného tvarohovo-máslového baránka nielen pre deti
Tvarohovo-máslového baránka pečiem nielen na Veľkú noc, ale aj niekoľkokrát do roka. Recept to je jednoduchý a môžete ho rôzne meniť (od tučných ingrediencií po menej tučné).
Obsah
Čo budete potrebovať
- 4 veľké vajcia (5 malých vajec)
- 190 gramov polohrubej múky
- 100 gramov masla ALEBO 100 ml smotany (ak hľadáte nízkotučný variant, môžete nahradiť plnotučným mliekom)
- 150g cukru kryštál či krupica (ja dávam len 80 gramov, pretože deti vždy vyžadujú baránka poriadne pocukrovať – bez ohľadu na to, koľko je alebo nie je v ceste cukru)
- 1x tvaroh tučný (môžete dať aj nízkotučnú variantu)
- 6 gramov prášku do pečiva
- Štipku soli
Ako na to
Žĺtky som oddelila od bielkov. Na kuchynskej váhe som odvážila múku a prášok do pečiva. Zamiešala som. Odvážila som cukor a pridala k žĺtkom, ďalej som pridala tvaroh a zmäknuté maslo (alebo smotanu). Vyšľahala som metličkami. Bielky som zvlášť vyšľahala so štipkou soli do tuhého snehu. Do žĺtkovej zmesi som postupne primiešala múku a potom som zľahka vmiešala sneh.
Formu na baránka som vymazala maslom, vysypala hrubou múkou, naliala som do nej cesto a dala piecť na 150 ° C do teplovzdušnej rúry dozlatista. Trvalo to približne 50 minút.
Záverom
Veľkonočný baránok je veľmi ľahký a chutí dobre. Môžete upiecť tučnejší či menej tučný variant. Skúšala som rôzne spôsoby a všetky sú dobré, hoci každý variant chutí trošku inak. S cestom treba zaobchádzať opatrne. Po upečení nechajte baránka chvíľu odpočívať, potom ho vyklopte z formy.
Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.
♥ PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ ♥
Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.