Kolostrum v tehotenstve a pri dojčení – áno alebo nie?

Je možné užívať kolostrum v tehotenstve a pri dojčení? Do článku som pripravila viac informácií o tomto doplnku stravy a taktiež ďalšie možnosti, ako ho nahradiť.

Obsah

Čo je kolostrum?

Kolostrum je prvé mlieko produkované matkou po pôrode obsahujúce vysoké množstvo živín ako sú bielkoviny, imunoglobulíny, sacharidy, minerály, vitamíny a ďalšie látky, ktoré sú dôležité pre zdravie a rast novorodenca. Má protizápalové a imunomodulačné účinky a často sa využíva ako doplnok stravy na podporu imunity (najmä kravské alebo kozie kolostrum).

  • Bohaté na protilátky: Kolostrum obsahuje vysoké množstvo protilátok, najmä imunoglobulínu A (IgA), ktoré chránia novorodenca pred infekciami a chorobami, ktorým ešte nemá vlastnú obranu.
  • Koncentrované živiny: Obsahuje viac proteínov a menej tuku a cukru ako zrelé mlieko. To pomáha novorodencovi s adaptáciou na mimomaternicový život a poskytuje energiu pre rast a vývoj.
  • Podpora trávenia: Kolostrum pomáha naštartovať tráviaci systém novorodenca a osídliť jeho črevá zdravými baktériami, čo je dôležité pre celkové zdravie.
  • Kolostrum sa tvorí v tele matky už v priebehu tehotenstva a začína sa uvoľňovať v malých množstvách tesne pred pôrodom. Novorodenec ho vďaka tomu môže prijať hneď po narodení a získať tak tú najlepšiu výživu a ochranu. Produkcia kolostra trvá zhruba 3-5 dní a potom sa postupne premieňa na zrelé materské mlieko.

Kolostrum v tehotenstve a pri dojčení

Na doplnku stravy s označením “kolostrum” nie je často uvedené, či je možné tento doplnok stravy užívať v tehotenstve alebo nie. Často neexistujú žiadne štúdie, ktoré by potvrdzovali alebo vyvrátili negatívne účinky v tehotenstve. Všeobecne je tento doplnok stravy bezpečný, ale pred užívaním sa radšej opýtajte lekára, pretože na výrobkoch nie je výslovne uvedené, že je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy. Po porade s lekárom môžete vyskúšať prémiové produkty za výhodné ceny.

🏆VIRDE Kolostrum forte 500 mg 60 kapsúl🏆

VIRDE Kolostrum forte 500 mg vo forme 60 kapsúl obsahuje bovinné kolostrum s 30% imunoglobulínov. Odporúčané dávkovanie je 2-3 kapsuly 2x denne pre dospelých, 1-2 kapsuly 2x denne pre deti od 3 do 15 rokov a 1 tobolka 2x denne pre deti od 1 roku do 3 rokov. Deťom do 3 rokov je potrebné obsah kapsuly vsypať do stravy. Dodržujte denné dávkovanie, nie je vhodné pre deti do 1 roka. Výrobok nie je vhodný pre deti s alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Po súhlase ošetrujúceho lekára môžu toto kolostrum užívať tehotné a dojčiace ženy. Toto kolostrum kúpite za výhodnú cenu na Mojalekaren.sk.

KOLOSTRUM na MOJALEKAREN.CZ

Kde kúpiť kolostrum?

Kvalitné kolostrum kúpite výhodne na Mojalekaren.sk. Ak si nie ste výberom kolostra istí, môžete sa opýtať lekárnikov priamo v tejto lekárni. Radi vám s výberom pomôžu.

KOLOSTRUM na MOJALEKAREN.CZ

Ako na posilňovanie imunity v tehotenstve?

Jedzte zdravo. V tehotenstve nezabúdajte na dostatok ovocia a zeleniny, jedzte celozrnné produkty, konzumujte tiež dostatok omega-3 mastných kyselín. Medzi najvhodnejšie doplnky stravy, ktoré môžete v tehotenstve užívať, sú špeciálne doplnky stravy určené pre tehotné ženy. Vyskúšať môžete vitamíny Verra alebo kvalitné vitamíny pre tehotné ženy, ktoré sú vhodné pre mamičku aj bábätko. Viac informácií o týchto vitamínoch nájdete v článku: Vitamíny v tehotenstve: Áno alebo nie? + 3 tipy, aké vybrať.

PRAJEM VÁM ŠŤASTNÝ VÝBER

ĎALŠIE ČLÁNKY Z RUBRIKY ZDRAVIE
1 Ako dlho vydrží materské mlieko?

Ako dlho vydrží materské mlieko?

Potrebujete uchovávať materské mlieko? Viete, že doba, počas ktorej mlieko vydrží, závisí od teploty skladovania? Do článku som pripravila informácie o tom, ako dlho vydrží odstriekané materské mlieko. Obsah   Ako dlho vydrží …
Read full review Čítať ďalej
2 Čo zvoliť na alergiu u dojčiacej ženy

Čo zvoliť na alergiu u dojčiacej ženy? Tipy na voľnopredajné lieky

Alergia v období dojčenia je veľmi nepríjemnou komplikáciou. O to horšie je v tom, že dojčiace ženy nesmú užívať všetky voľnopredajné lieky na alergiu, ale musia riadne vybrať tie, ktoré sú pre ne špeciálne určené. Do článku som pripravila tipy na …
Read full review Čítať ďalej
3 Aké vitamíny podporia dojčenie? Tipy na doplnky stravy + ako podporiť dojčenie

Aké vitamíny podporia dojčenie? Tipy na doplnky stravy + ako podporiť dojčenie

Dojčenie je pre zdravie bábätka dôležité a zaisťuje mu optimálny príjem živín. Na podporu tvorby materského mlieka a zdravia mamičky i bábätka je dôležité dbať na dostatočný príjem vitamínov a minerálov. Viete, aké doplnky stravy pomôžu zaistiť …
Read full review Čítať ďalej
4 Rybí olej v tehotenstve: Prečo je dôležitý a aké doplnky stravy užívať?

Rybí olej v tehotenstve: Prečo je dôležitý a aké doplnky stravy užívať?

Okrem pestrej a vyváženej stravy je dôležité užívať kvalitné vitamíny a doplnky stravy. Rybí olej je v tehotenstve aj pri dojčení veľmi dôležitou súčasťou pestrého jedálnička. Viete, prečo a aký rybí olej v tehotenstve užívať? V článku nájdete tip …
Read full review Čítať ďalej
5 Čo robiť, keď vypadávajú vlasy pri dojčení? + tipy na kvalitné vitamíny

Čo robiť, keď vypadávajú vlasy pri dojčení? + tipy na kvalitné vitamíny

Padanie vlasov pri dojčení trápi mnoho žien. Hormonálne zmeny po pôrode, únava a nedostatok vitamínov a minerálov môžu viesť k nadmernému vypadávaniu vlasov. Aké doplnky na vlasy vám pomôžu? Obsah   Prečo vlasy pri dojčení padajú? …
Read full review Čítať ďalej
6 Aké lieky na bolesť je možné použiť pri dojčení?

Aké lieky na bolesť je možné použiť pri dojčení?

Aké lieky na bolesť môžete užívať pri dojčení? Či už vás bolí zuby alebo hlava, môžu vám niektoré voľnopredajné lieky na bolesť pomôcť. Do článku som pripravila tipy na lieky, ktoré je možné užívať počas dojčenia. Obsah   Lieky na …
Read full review Čítať ďalej

Foto: Pexels
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.

Mamadodazda.sk
Logo