Recept na ľahkú a lahodnú vianočku
Vianočiek som upiekla už niekoľko a tento recept sa mi vždy podaril. Do vianočky dávam väčšie množstvo hrozienok a ak ich nemáte radi, môžete ich úplne vynechať.
Obsah
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 400 gramov hladkej múky
- 1 žĺtok
- 18 gramov dzoždí
- 70 gramov masla
- 80 gramov cukru + vanilkový cukor (bez vanilkového cukru dajte do vianočky 90 gramov cukru)
- 170 ml mlieka
- 25 gramov olúpaných a nasekaných mandlí
- 60 gramov hrozienok
- 1 lyžička citrónovej kôry
- Môžete pridať korenie – štipku muškátového orieška a kardamóm (nedávam – deťom to nechutí)
Posyp:
- Bielok
- Plátky mandlí
Recept na vianočku
- Múku som nasypala do misy, pridala som soľ a cukor.
- Do teplého mlieka som rozdrobila droždie, pridala som zo zmesi (z misy) cca 3 lyžice, zamiešala.
- Keď sa tvorili bublinky, naliala som hmotu do sypkej zmesi, pridala som hrozienka, mandle, maslo, žĺtok, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Všetko som zamiešala a vytvorila som cesto.
- Cesto som nechala vykysnúť.
- Cesto som rozdelila na päť dielov. Vytvarovala som pramene, z ktorých som uplietla vianočku.
- Vianočku som potrela rozšľahaným bielkom, posypala som ju mandľovými lupienkami a nechala som ju vykysnúť.
- Upekla som ju v rúre na 170 °C.
Tipy na záver
Vianočku je vhodné nechať poriadne vykysnúť. Čím dlhšie kysne, tým je lepšie.
Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.
♥ PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ ♥
Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.