11 receptov na najlepšie vianočné pečivo
Pripravila som tipy na recepty na vianočné pečivo, ktoré je ľahké a veľmi lahodné.
Obsah
Medovníkové gule
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 500 gramov hladkej múky
- 2 vajcia
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 60 gramov masla
- 4 veľké lyžice medu
- 120 gramov cukru múčka
Krém:
- 1,5 plechovky Salka (alebo 1 plechovka a 1 veľká tuba)
- 300 g masla
Recept na medovníkové gule
- Všetky sypké ingrediencie som zmiešala (múku, cukor aj jedlú sódu).
- Rozpustila som maslo, zmiešala s vajcami a medom a naliala som k sypkej zmesi.
- Rukami som vypracovala cesto.
- Cesto som zabalila do fólie a nechala cez noc v chladničke odležať.
- Z chladničky som pripravila v dostatočnom predstihu maslo, aby zmäklo.
- Potom som váľala na papier na pečenie hrubší plát, ktorý som dala piecť do rúry na 180 °C.
- Keď plát vychladol, nastrúhala som ho na strúhadle. Toto dá najväčšiu prácu. Lepšie je cesto rozmixovať.
- Časť nastrúhaného cesta som dala bokom (približne jednu pätinu, ale bolo to dosť, ešte mi veľa omrviniek zostalo).
- Vyšľahala som maslo so Salkom v hladký krém.
- K rozmixovanému cestu som naliala krém, zamiešala, vytvarovala som guličky a obaľovala ich vo zvyšku cesta. Cesto ešte pred tvarovaním môžete dať do chladničky chladiť (nedala som).
Tradičné linecké pečivo
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 lyžička citrónovej šťavy ALEBO lyžička citrónovej kôry (dávam sušenú BIO) – po upečení nie je kôra v ceste vidieť
- 1 vanilkový cukor (nemusí byť)
Recept na linecké pečivo
- Všetky sypké ingrediencie som zmiešala (múku, cukor aj citrónovú kôru).
- Rozpustila som maslo, zmiešala so žĺtkami a naliala som k sypkej zmesi.
- Rukami som vypracovala cesto.
- Cesto som zabalila do fólie a nechala cez noc v chladničke odležať.
- Potom som váľala tenký plát, z ktorého som vykrajovala pečivo.
- Linecké pečivo som dala piecť na 160 °C. Radšej pečiem na nižšiu teplotu, aby som pečivo nepripálila (malo by sa piecť na 180 °C).
- Vychladnuté pečivo som zlepovala k sebe jahodovou marmeládou – tú majú deti najradšej. Marmeládu môžete použiť aj kyslejšiu, napríklad ríbezľovú.
Mäkké vianočné perníčky
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 400 g hladkej múky
- 60 g masla
- 2 veľké vajcia (alebo 3 stredné)
- 140 g práškového cukru
- 2 lyžice (cca 40 gramov) medu
- 1 lyžičku jedlej sódy
- 1,5 lyžičky perníkového korenia
- 0,5 lyžičky škorice
- 2 lyžičky kakaa na varenie (môžete vynechať)
- 2 lyžice rumu
Poleva na perníčky:
- Bielok
- Citrón
- Múčkový cukor
Recept na perníčky
- Všetky sypké ingrediencie som zmiešala (múku, jedlú sódu, korenie, cukor, kakao aj škoricu). Kakao je vhodné preosiať cez sitko, pretože hrudkovatí.
- Rozpustila som maslo, zmiešala s medom tak, aby vznikla tekutejšia kašička, pridala som vajcia a rum, zamiešala a naliala som k sypkej zmesi.
- Rukami som vypracovala cesto.
- Pokiaľ sa cesto lepí, pridáme trošku múky.
- Cesto som zabalila do fólie a nechala cez noc v chladničke odležať. Potom sme ho s deťmi vyvaľkali na tenké plátky (cca 2 až 3 mm) a vykrajovali sme perníčky.
- Perníčky som na plechu potrela rozšľahaným vajcom a dala som ich piecť na 160 ° C (trvá to len chvíľku).
- Vychladnuté perníčky sme zdobili polevou.
- Všetky suroviny na polevu som zmiešala dohromady – bielok s cukrom aj so šťavou z citróna – do hustej polevy. Naplnila som cukrárske vrecko a spoločne s deťmi sme perníčky ozdobili.
Vanilkové rožteky
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 300 gramov hladkej múky
- 40 gramov práškového cukru
- 100 gramov mletých lieskových orieškov
- 200 gramov masla
- 2 žĺtky
- citrónová kôra (dávam sušenú BIO)
- 2 vrecká vanilkového cukru
- práškový cukor na obalenie
Vanilkové rožteky recept
- Orechy som namlela v sekáčiku na cibuľu (môžete kúpiť rovno mleté alebo ich namlieť v mlynčeku na orechy). Sypké suroviny som dôkladne zmiešala v mise – múku, cukor, vanilkový cukor (dávam naozaj vanilkový nie vanilínový), orechy.
- Do sypkej zmesi som pridala žĺtky premiešané s rozpusteným maslom.
- Vypracovala som cesto, zabalila som ho do fólie a nechala som ho odležať do druhého dňa.
- Cesto som vybrala z chladničky a tvarovala som z neho rožky, ktoré som dala na plech a pekla na 160 °C.
- Po vybratí z rúry som nechala rožky trošku vychladnúť a obalila som ich v práškovom cukre.
Rumové gule
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 180 gramov piškótov
- 60 gramov masla
- 85 ml rumu
- 2 lyžice kakaa
- 60 gramov hrozienok (+1 lyžica rumu)
- 20 gramov cukru
- 50 gramov orechov (môžete dať viac aj menej – podľa toho, čo vám zostane z pečenia)
- (môžete pridať marmeládu z lineckého)
Poleva:
- 200 gramov čokolády na varenie (alebo kvalitné vysokopercentné čokolády)
Rumové gule recept
- Hrozienka som prepláchla horúcou vodou, vodu som zliala a hrozienka som rozmixovala na kašu. Premiestnila som ich do hrnčeka a pridala som lyžicu rumu.
- Piškóty som nadrvila v robote a nasypala som ich do misy, pridala som kakao a orechy, ktoré mi ostali z pečenia. Nakoniec som primiešala cukor a orechy.
- Rozpustila som maslo, zmiešala s rumom, pridala som kašičku z hrozienok.
- Všetky ingrediencie som zmiešala dohromady.
- Z cesta som vtvorila malé guličky (môžete urobiť pokojne väčšie alebo stredne veľké gule) cca 1,5 cm priemer.
- Guličky som vyskladala na plech vyložený papierom na pečenie.
- Vo vodnom kúpeli som rozohriala čokoládu a guličky som v nej obaľovala a vracala som uschnúť späť na papier na pečenie.
Guľa s vaječným likérom
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 180 gramov detských piškótov (alebo zvyškov cukroviniek)
- 40 gramov cukru
- 70 gramov masla
- 30 ml rumu
- 95 ml vaječného likéru
Náplň:
- Marcipán (cca 70 gramov)
- Na obalenie som použila hrsť rozomletých mandlí
Guľa s vaječným likérom recept
- Piškóty som rozmixovala v mixéri a nasypala som ich do misy. Zmiešala som ich s cukrom.
- Rozpustila som maslo, pridala som k nemu vaječný koňak a rum.
- Všetko som zmiešala dohromady a vypracovala som cesto.
- Z marcipánu som vytvorila malé guličky, ktoré som zabalila do cesta. Vznikla menšia gulička, vo vnútri ktorej bola zabalená malinká marcipánová gulička.
- Guličky som obalila v nasekaných mandliach, ktoré som rozmixovala v mixéri.
Osie hniezda bez vajec
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 160 gramov piškótov
- 60 gramov cukru múčka
- 60 gramov vlašských orechov
- 75 gramov masla
- 10 lyžíc rumu
- 3 lyžice mlieka
Náplň:
- 40 gramov cukru
- 75 gramov masla
- 3 lyžice vaječného likéru
- 2 lyžice rumu
Ďalej budete potrebovať: cukor krupice na vysypanie formičiek, detské piškóty
Osie hniezda recept
- Piškóty som rozmixovala v mixéri. Pridala som rozomleté orechy, cukor, rum a rozpustené maslo. Vypracovala som cesto.
- Pripravila som náplň. Maslo som vyšľahala s cukrom, pridala som rum a vaječný koňak.
- Náplň som dala do cukrárskeho vrecka.
- Formičku na osie hniezda som vysypala cukrom, naplnila cestom, urobila som do nej dieru a naplnila náplňou. Priklopila som piškótom.
Cukrovie s kokosom a maslovým krémom
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 150 g masla
- 60 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 240 g hladkej múky
- 60 g kokosovej múky alebo strúhaného kokosu, ktorý pomeliete
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Náplň:
- 110 g masla
- 110 g salka
Cukrovie s kokosom a maslovým krémom recept
- Maslo som vyšľahala s cukrom, žĺtkami a citrónovou šťavou do peny.
- Primiešala som kokos a múku.
- Vypracovala som hladké cesto, ktoré som uložila do chladničky na stuhnutie.
- Potom som cesto vyvaľkala a vykrajovala som tvary.
- Cesto som upiekla na 160 °C.
- Keď bolo pečivo upečené, vybrala som ho z rúry a nechala som ho vychladnúť.
- Na krém som vyšľahala maslo do peny a do neho som zašľahala salko.
- Cukroví som natrela krémom. Najlepšie je, keď krém vložíte do cukrárskeho vrecka.
Cukrovia s vlašskými orechmi a orechovým krémom
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 160 g múky
- 80 g práškového cukru
- 40 g vlašských orechov
- 2 lyžice kakaa
- 1/2 lyžičky škorice
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 150 g masla
Náplň:
- 80 g masla
- 80 g pomletých vlašských orechov
- 50 g cukru múčka
Horká čokoláda ako poleva
Cukrovia s vlašskými orechmi a orechovým krémom recept
- Maslo som vyšľahala s cukrom, žĺtkami a citrónovou šťavou do peny.
- Primiešala som orechy, korenie a múku.
- Vypracovala som hladké cesto, ktoré som uložila do chladničky na stuhnutie.
- Potom som cesto vyvaľkala a vykrajovala som tvary.
- Cesto som upiekla na 160 °C.
- Keď bolo pečivo upečené, vybrala som ho z rúry a nechala som ho vychladnúť.
- Na krém som vyšľahala maslo do peny a do neho som zašľahala cukor a orechy.
- Cukrovie som natrela krémom. Najlepšie je, keď krém vložíte do cukrárskeho vrecka. Potom som rozohriala čokoládu a potrela som cukroví čokoládou a ozdobila som ho mandľami.
Kokosky s tvarohom
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 2 bielky (cca 60 g)
- 40 g tvarohu
- 75 g cukru krupica
- 100 g kokosu
- 1 lyžička vanilkového cukru
- štipka soli
Kokosky s tvarohom recept
- Bielky som vyšľahala so soľou do stredne tuhej peny. Pridala som cukor a šľahala ďalej.
- Keď boli bielky vyšľahané do veľmi tuhej peny, ľahko som zamiešala tvaroh, potom kokos.
- Lyžičkou som nanášala na papier na pečenie kokosky.
- Pekla som na 140 ° C na horúčavy cca 12 minút.
Masarykove pečivo
Čo budete potrebovať
Cesto:
- 240 g masla
- 120 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 400 g hladkej múky
- 100 g lieskových orechov
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Masarykove pečivo recept
- Lieskové orechy som na 3 hodiny namočila do vody, aby sa lepšie krájali. Môžete ich pražiť a zbaviť ich šupiek, ale toto som vynechala, pretože nie vždy je možné šupky riadne odstrániť a orechy sú po pražení aromatickejšie.
- Maslo som vyšľahala s cukrom, žĺtkami a citrónovou šťavou do peny.
- Primiešala som múku a orechy.
- Vypracovala som cesto, z ktorého som vytvarovala dva chudé valčeky. Tieto valčeky som zabalila do fólie a nechala som ich vychladiť, aby sa cesto dobre krájalo.
- Keď bolo cesto chladné, nakrájala som ho na tenké plátky cca 0,5 cm. Plátky som pokladala na papier na pečenie.
- Cesto som upiekla na 160 °C.
- Keď bolo pečivo upečené, vybrala som ho z rúry a nechala som ho mierne vychladnúť a posypala som ho práškovým cukrom, ktorý som zmiešala s vanilkou.
Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.
♥ PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ ♥
Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.