11 receptov na najlepšie vianočné pečivo

Pripravila som tipy na recepty na vianočné pečivo, ktoré je ľahké a veľmi lahodné.

Obsah

Medovníkové gule

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 500 gramov hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 60 gramov masla
  • 4 veľké lyžice medu
  • 120 gramov cukru múčka
Medovníkové gule
Medovníkové gule

Krém:

  • 1,5 plechovky Salka (alebo 1 plechovka a 1 veľká tuba)
  • 300 g masla

Recept na medovníkové gule

  1. Všetky sypké ingrediencie som zmiešala (múku, cukor aj jedlú sódu).
  2. Rozpustila som maslo, zmiešala s vajcami a medom a naliala som k sypkej zmesi.
  3. Rukami som vypracovala cesto.
  4. Cesto som zabalila do fólie a nechala cez noc v chladničke odležať.
  5. Z chladničky som pripravila v dostatočnom predstihu maslo, aby zmäklo.
  6. Potom som váľala na papier na pečenie hrubší plát, ktorý som dala piecť do rúry na 180 °C.
  7. Keď plát vychladol, nastrúhala som ho na strúhadle. Toto dá najväčšiu prácu. Lepšie je cesto rozmixovať.
  8. Časť nastrúhaného cesta som dala bokom (približne jednu pätinu, ale bolo to dosť, ešte mi veľa omrviniek zostalo).
  9. Vyšľahala som maslo so Salkom v hladký krém.
  10. K rozmixovanému cestu som naliala krém, zamiešala, vytvarovala som guličky a obaľovala ich vo zvyšku cesta. Cesto ešte pred tvarovaním môžete dať do chladničky chladiť (nedala som).

Tradičné linecké pečivo

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžička citrónovej šťavy ALEBO lyžička citrónovej kôry (dávam sušenú BIO) – po upečení nie je kôra v ceste vidieť
  • 1 vanilkový cukor (nemusí byť)
Tradičné linecké pečivo
Tradičné linecké pečivo

Recept na linecké pečivo

  1. Všetky sypké ingrediencie som zmiešala (múku, cukor aj citrónovú kôru).
  2. Rozpustila som maslo, zmiešala so žĺtkami a naliala som k sypkej zmesi.
  3. Rukami som vypracovala cesto.
  4. Cesto som zabalila do fólie a nechala cez noc v chladničke odležať.
  5. Potom som váľala tenký plát, z ktorého som vykrajovala pečivo.
  6. Linecké pečivo som dala piecť na 160 °C. Radšej pečiem na nižšiu teplotu, aby som pečivo nepripálila (malo by sa piecť na 180 °C).
  7. Vychladnuté pečivo som zlepovala k sebe jahodovou marmeládou – tú majú deti najradšej. Marmeládu môžete použiť aj kyslejšiu, napríklad ríbezľovú.

Mäkké vianočné perníčky

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 60 g masla
  • 2 veľké vajcia (alebo 3 stredné)
  • 140 g práškového cukru
  • 2 lyžice (cca 40 gramov) medu
  • 1 lyžičku jedlej sódy
  • 1,5 lyžičky perníkového korenia
  • 0,5 lyžičky škorice
  • 2 lyžičky kakaa na varenie (môžete vynechať)
  • 2 lyžice rumu
Mäkké vianočné perníčky
Mäkké vianočné perníčky

Poleva na perníčky:

  • Bielok
  • Citrón
  • Múčkový cukor

Recept na perníčky

  1. Všetky sypké ingrediencie som zmiešala (múku, jedlú sódu, korenie, cukor, kakao aj škoricu). Kakao je vhodné preosiať cez sitko, pretože hrudkovatí.
  2. Rozpustila som maslo, zmiešala s medom tak, aby vznikla tekutejšia kašička, pridala som vajcia a rum, zamiešala a naliala som k sypkej zmesi.
  3. Rukami som vypracovala cesto.
  4. Pokiaľ sa cesto lepí, pridáme trošku múky.
  5. Cesto som zabalila do fólie a nechala cez noc v chladničke odležať. Potom sme ho s deťmi vyvaľkali na tenké plátky (cca 2 až 3 mm) a vykrajovali sme perníčky.
  6. Perníčky som na plechu potrela rozšľahaným vajcom a dala som ich piecť na 160 ° C (trvá to len chvíľku).
  7. Vychladnuté perníčky sme zdobili polevou.
  8. Všetky suroviny na polevu som zmiešala dohromady – bielok s cukrom aj so šťavou z citróna – do hustej polevy. Naplnila som cukrárske vrecko a spoločne s deťmi sme perníčky ozdobili.

Vanilkové rožteky

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 300 gramov hladkej múky
  • 40 gramov práškového cukru
  • 100 gramov mletých lieskových orieškov
  • 200 gramov masla
  • 2 žĺtky
  • citrónová kôra (dávam sušenú BIO)
  • 2 vrecká vanilkového cukru
  • práškový cukor na obalenie
Vanilkové rožteky
Vanilkové rožteky

Vanilkové rožteky recept

  1. Orechy som namlela v sekáčiku na cibuľu (môžete kúpiť rovno mleté alebo ich namlieť v mlynčeku na orechy). Sypké suroviny som dôkladne zmiešala v mise – múku, cukor, vanilkový cukor (dávam naozaj vanilkový nie vanilínový), orechy.
  2. Do sypkej zmesi som pridala žĺtky premiešané s rozpusteným maslom.
  3. Vypracovala som cesto, zabalila som ho do fólie a nechala som ho odležať do druhého dňa.
  4. Cesto som vybrala z chladničky a tvarovala som z neho rožky, ktoré som dala na plech a pekla na 160 °C.
  5. Po vybratí z rúry som nechala rožky trošku vychladnúť a obalila som ich v práškovom cukre.

Rumové gule

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 180 gramov piškótov
  • 60 gramov masla
  • 85 ml rumu
  • 2 lyžice kakaa
  • 60 gramov hrozienok (+1 lyžica rumu)
  • 20 gramov cukru
  • 50 gramov orechov (môžete dať viac aj menej – podľa toho, čo vám zostane z pečenia)
  • (môžete pridať marmeládu z lineckého)
Rumové gule
Rumové gule

Poleva:

  • 200 gramov čokolády na varenie (alebo kvalitné vysokopercentné čokolády)

Rumové gule recept

  1. Hrozienka som prepláchla horúcou vodou, vodu som zliala a hrozienka som rozmixovala na kašu. Premiestnila som ich do hrnčeka a pridala som lyžicu rumu.
  2. Piškóty som nadrvila v robote a nasypala som ich do misy, pridala som kakao a orechy, ktoré mi ostali z pečenia. Nakoniec som primiešala cukor a orechy.
  3. Rozpustila som maslo, zmiešala s rumom, pridala som kašičku z hrozienok.
  4. Všetky ingrediencie som zmiešala dohromady.
  5. Z cesta som vtvorila malé guličky (môžete urobiť pokojne väčšie alebo stredne veľké gule) cca 1,5 cm priemer.
  6. Guličky som vyskladala na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Vo vodnom kúpeli som rozohriala čokoládu a guličky som v nej obaľovala a vracala som uschnúť späť na papier na pečenie.

Guľa s vaječným likérom

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 180 gramov detských piškótov (alebo zvyškov cukroviniek)
  • 40 gramov cukru
  • 70 gramov masla
  • 30 ml rumu
  • 95 ml vaječného likéru
Guľa s vaječným likérom
Guľa s vaječným likérom

Náplň:

  • Marcipán (cca 70 gramov)
  • Na obalenie som použila hrsť rozomletých mandlí

Guľa s vaječným likérom recept

  1. Piškóty som rozmixovala v mixéri a nasypala som ich do misy. Zmiešala som ich s cukrom.
  2. Rozpustila som maslo, pridala som k nemu vaječný koňak a rum.
  3. Všetko som zmiešala dohromady a vypracovala som cesto.
  4. Z marcipánu som vytvorila malé guličky, ktoré som zabalila do cesta. Vznikla menšia gulička, vo vnútri ktorej bola zabalená malinká marcipánová gulička.
  5. Guličky som obalila v nasekaných mandliach, ktoré som rozmixovala v mixéri.

Osie hniezda bez vajec

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 160 gramov piškótov
  • 60 gramov cukru múčka
  • 60 gramov vlašských orechov
  • 75 gramov masla
  • 10 lyžíc rumu
  • 3 lyžice mlieka
Osie hniezda bez vajec
Osie hniezda bez vajec

Náplň:

  • 40 gramov cukru
  • 75 gramov masla
  • 3 lyžice vaječného likéru
  • 2 lyžice rumu

Ďalej budete potrebovať: cukor krupice na vysypanie formičiek, detské piškóty

Osie hniezda recept

  1. Piškóty som rozmixovala v mixéri. Pridala som rozomleté orechy, cukor, rum a rozpustené maslo. Vypracovala som cesto.
  2. Pripravila som náplň. Maslo som vyšľahala s cukrom, pridala som rum a vaječný koňak.
  3. Náplň som dala do cukrárskeho vrecka.
  4. Formičku na osie hniezda som vysypala cukrom, naplnila cestom, urobila som do nej dieru a naplnila náplňou. Priklopila som piškótom.

Cukrovie s kokosom a maslovým krémom

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 150 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 240 g hladkej múky
  • 60 g kokosovej múky alebo strúhaného kokosu, ktorý pomeliete
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
Cukrovie s kokosom a maslovým krémom
Cukrovie s kokosom a maslovým krémom

Náplň:

  • 110 g masla
  • 110 g salka

Cukrovie s kokosom a maslovým krémom recept

  1. Maslo som vyšľahala s cukrom, žĺtkami a citrónovou šťavou do peny.
  2. Primiešala som kokos a múku.
  3. Vypracovala som hladké cesto, ktoré som uložila do chladničky na stuhnutie.
  4. Potom som cesto vyvaľkala a vykrajovala som tvary.
  5. Cesto som upiekla na 160 °C.
  6. Keď bolo pečivo upečené, vybrala som ho z rúry a nechala som ho vychladnúť.
  7. Na krém som vyšľahala maslo do peny a do neho som zašľahala salko.
  8. Cukroví som natrela krémom. Najlepšie je, keď krém vložíte do cukrárskeho vrecka.

Cukrovia s vlašskými orechmi a orechovým krémom

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 160 g múky
  • 80 g práškového cukru
  • 40 g vlašských orechov
  • 2 lyžice kakaa
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 150 g masla
Cukrovia s vlašskými orechmi a orechovým krémom
Cukrovia s vlašskými orechmi a orechovým krémom

Náplň:

  • 80 g masla
  • 80 g pomletých vlašských orechov
  • 50 g cukru múčka

Horká čokoláda ako poleva

Cukrovia s vlašskými orechmi a orechovým krémom recept

  1. Maslo som vyšľahala s cukrom, žĺtkami a citrónovou šťavou do peny.
  2. Primiešala som orechy, korenie a múku.
  3. Vypracovala som hladké cesto, ktoré som uložila do chladničky na stuhnutie.
  4. Potom som cesto vyvaľkala a vykrajovala som tvary.
  5. Cesto som upiekla na 160 °C.
  6. Keď bolo pečivo upečené, vybrala som ho z rúry a nechala som ho vychladnúť.
  7. Na krém som vyšľahala maslo do peny a do neho som zašľahala cukor a orechy.
  8. Cukrovie som natrela krémom. Najlepšie je, keď krém vložíte do cukrárskeho vrecka. Potom som rozohriala čokoládu a potrela som cukroví čokoládou a ozdobila som ho mandľami.

Kokosky s tvarohom

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 2 bielky (cca 60 g)
  • 40 g tvarohu
  • 75 g cukru krupica
  • 100 g kokosu
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • štipka soli
Kokosky s tvarohom
Kokosky s tvarohom

Kokosky s tvarohom recept

  1. Bielky som vyšľahala so soľou do stredne tuhej peny. Pridala som cukor a šľahala ďalej.
  2. Keď boli bielky vyšľahané do veľmi tuhej peny, ľahko som zamiešala tvaroh, potom kokos.
  3. Lyžičkou som nanášala na papier na pečenie kokosky.
  4. Pekla som na 140 ° C na horúčavy cca 12 minút.

Masarykove pečivo

Čo budete potrebovať

Cesto:

  • 240 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 400 g hladkej múky
  • 100 g lieskových orechov
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
Masarykove pečivo
Masarykove pečivo

Masarykove pečivo recept

  1. Lieskové orechy som na 3 hodiny namočila do vody, aby sa lepšie krájali. Môžete ich pražiť a zbaviť ich šupiek, ale toto som vynechala, pretože nie vždy je možné šupky riadne odstrániť a orechy sú po pražení aromatickejšie.
  2. Maslo som vyšľahala s cukrom, žĺtkami a citrónovou šťavou do peny.
  3. Primiešala som múku a orechy.
  4. Vypracovala som cesto, z ktorého som vytvarovala dva chudé valčeky. Tieto valčeky som zabalila do fólie a nechala som ich vychladiť, aby sa cesto dobre krájalo.
  5. Keď bolo cesto chladné, nakrájala som ho na tenké plátky cca 0,5 cm. Plátky som pokladala na papier na pečenie.
  6. Cesto som upiekla na 160 °C.
  7. Keď bolo pečivo upečené, vybrala som ho z rúry a nechala som ho mierne vychladnúť a posypala som ho práškovým cukrom, ktorý som zmiešala s vanilkou.

Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.

PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ

Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.

Mamadodazda.sk
Logo