Recept na marcipánovú tortu pre deti (inšpirovaný Prinsesstårta)

Prinsesstårta, princeznin tortu, pečiem každý rok. Lahodná kombinácia marcipánu, šľahačky a vanilkového pudingu je dokonalá. V originálnom recepte je namiesto vanilkového pudingu žĺtkový krém, ale aj jednoduchšia forma tohto vynikajúceho dezertu je božská.

Obsah

Ingrediencie

Korpus

  • 6 vajec
  • 10 lyžíc polohrubej múky
  • 6 lyžíc cukru
  • 5 lyžíc vody

Náplň č. 1 – vanilkový krém

  • 1 vanilkový puding
  • 1-2 lyžice cukru
  • 400 ml mlieka
  • 50 g masla

Náplň a ozdoba

  • 2x smotana na šľahanie (2×250 ml, max celkom 650 ml)
  • 5-7 lyžíc malinovej marmelády
  • 700 gramov marcipánu
  • Múčkový cukor
  • Potravinárske farbivo (farbila som špenátom a marmeládou – farbivo som zabudla kúpiť)

Postup

Cesto: Vyšľaháme bielky so soľou a žĺtkami s cukrom, do žĺtkovej zmesi pridáme vodu a múku, zapracujeme bielky. (V originálnom recepte sa do cesta dáva škrob, ale ak upečiete klasické piškótové cesto, neurobíte chybu). Do cesta nedávajte olej ani žiadny tuk. Korpus by bol príliš tuhý a nebol by dobrý. Ak si nie ste pevní v kramflekoch, môžete pridať lyžičku prášku na pečenie (ten do cesta nepatrí, ale začiatočníci môžu jeho schopnosti oceniť). Cesto nalejte do tortovej formy (cca 22 až 24 cm). Korpus upečte dozlatista, cca na 160 °C.

Krém: Kým sa korpus pečie, pripravíme si krém. Ten môžete nachystať deň pred kompletovaním torty, ale nie je to nevyhnutné. Pripravíme vanilkový puding zo 400 ml mlieka, osladiť ho môžete 1 až 2 lyžicami cukru podľa chuti. Keď je puding hotový, preložíme ho do misky, prikryjeme potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala pudingu a aby sa neutvoril škralúp. Necháme vychladnúť. Pripravíme 50 gramov masla, a keď má maslo a puding rovnakú teplotu, zašľaháme maslo do pudingu. Môžeme pridať aj viac masla, pokiaľ máte radi maslové krémy. Keď je krém hotový, prikryjeme ho opäť fóliou a vložíme do chladničky, aby vychladol úplne.

Smotana: Smotany na šľahanie vyšľaháme jednu po druhej. Neodporúčam šľahať naraz, ide to pomaly a nakoniec ľahko smotanu prešľaháte v maslo.

Recept na marcipánovú tortu pre deti (inšpirovaný Prinsesstårta)
Recept na marcipánovú tortu pre deti (inšpirovaný Prinsesstårta)

Kompletácia

Keď máme všetko pripravené, tortu skompletizujeme. Korpus rozkrojíme na tri časti. Prvú časť potrieme malinovou marmeládou, necháme chvíľu vsiaknuť, potom natrieme vanilkovým krémom, priklopíme ďalšou časťou korpusu. Na druhé poschodie navrstvíme podstatnú časť šľahačky tak, aby vytvorila akýsi kopec. Naň priklopíme poslednú časť korpusu, ktorú potrieme zvyšnou šľahačkou.

Korpus je vhodné pekne zrezať a z vrchného dielu odstrániť okraje, ktoré sa môžu nepekne krčiť a zle priľnú k šľahačke.

Marcipán: Marcipán zafarbíme zelenou farbou. V cukrárskych potrebách sa predávajú prírodné potravinárske farby, ktoré sú trošku drahšie, ale môžu ich jesť aj malé deti. Poprášime dosku práškovým cukrom a vyvaľkáme marcipán na cca 3 mm hrubý plát, ktorý navinieme na valček a opatrne položíme na tortu. Uhladíme, aby nevznikali hrbolčeky, a nožom orežeme prebytočné okraje. Zo zvyškov zeleného marcipánu urobíme ozdoby – listy, guličky, čokoľvek. Tortu môžete ozdobiť ružičkami z ružového marcipánu (biely marcipán zafarbíme červeným potravinárskym farbivom).

Tortu necháme vychladiť v chladničke. U nás zmizne do dvoch dní. Je lahodný, sladký.

Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.

PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ

Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.

Mamadodazda.sk
Logo