Recept na tortu Harlekýn krok za krokom aj pre začiatočníkov
Ak hľadáte tortu pre oslávenca, ktorý miluje šľahačku, mohol by vás Harlekýn zaujať. Aj keď sa na prvý pohľad zdá torta jednoduchá, môžete ju rýchlo pokaziť. Vychádzala som z klasického receptu, ktorý som spísala tak, aby tortu zvládli urobiť aj úplní začiatočníci.
Obsah
Ešte než sa pustíte do pečenia
Než začnete piecť, mali by ste vedieť, že sa do Harlekýnu nedáva kypriaci prášok. Je potrebné ušľahať vajcia do hustej peny. Ak doma nemáte elektrický šľahač, ktorý niečo vydrží, pravdepodobne sa vám korpus nepodarí vytvoriť. Tortu som piekla podľa Apetitu, ale recept som mierne upravila. Pridala som na ceste, ubrala som cukor a pridala som šľahačku.
Čo budete potrebovať
Cesto
- 105 gramov polohrubej múky
- 6 vajec
- 110 g krupicového cukru
- 30 g kakaa na pečenie (kakao holandského typu)
- 4 lyžice oleja
- Maslo na vymazanie formy a hrubú múku na vysypanie
Šľahačka
- 600 ml 40% smotany na šľahanie (môžete použiť aj menšie množstvo – takto bude torta bohato ozdobená)
- 60 gramov kakaa na pečenie
- 30 gramov cukru
Ozdoba
- 400 ml 40% smotany na šľahanie (môžete použiť aj menšie množstvo – takto bude torta bohato ozdobená)
- Horká čokoláda alebo čokoláda na varenie
Ako na to
Deň vopred priveďte do varu 500 ml smotany s cukrom a kakaom. Ja som nemala toľko času, tak som zahriala iba 250 ml, ktoré som nechala vychladiť, a potom som do nich pridala zvyšok smotany. Smotana musí byť vychladená.
Príprava cesta
Do misy rozklepnete vajcia, pridáte cukor. Šľahačom šľaháte dovtedy, kým sa z vajec vytvorí hustá pena. Vajcia znásobia svoj objem niekoľkokrát. Pokiaľ nie je pena pevnejšia, torta nevybehne a bude z nej škaredá placka. Tento krok je veľmi dôležitý a trvá 10 až 15 minút.
Keď sú vajcia vyšľahané, budete postupne pridávať zvyšnú sypkú zmes. Múku a kakao preosejete do menšej misky a zamiešate. Potom (najlepšie je metličkou) budete jemne vmiešavať túto zmes do vyšľahaných vajec s cukrom. Postupne a pomaly vmiešate všetku zmes múky a kakaa. Nakoniec do cesta metličkou primiešate 4 lyžice oleja. Cesto som vliala do vymastenej a vysypanej tortovej formy s priemerom 22 centimetrov. Na dno tortovej formy som dala papier na pečenie. Tortu som piekla v teplovzdušnej rúre predhriatej na 160 °C zhruba 35 minút. Každá rúra pečie inak, preto je vhodné tortu pri pečení strážiť.
Po vychladnutí som tortu rozkrojila. Vyšľahala som kakaovú šľahačku v jednej nádobe. V druhej som vyšľahala bielu šľahačku. Korpus som namazala kakaovou aj bielou šľahačkou. Potom som priklopila druhý diel a celú tortu som potrela kakaovou šľahačkou. Nakoniec som ho dozdobila bielou šľahačkou a zvyškami kakaovej šľahačky. Horkú čokoládu som nasekala ostrým nožom (potrebovala som ju 150 gramov). Ozdobila som s ňou boky torty a tiež som ju nasypala hore na tortu. Celá výroba torty mi zabrala približne tri hodiny aj s chladením.
Záverom
Na tortu som použila nevhodnú šľahačku, ktorá mala obsah tuku iba 33%. So šľahačkou sa zle pracovalo a aj keď nebolo teplo, nedržala tak, ako by som potrebovala. Na výrobu torty je lepšie použiť 40% šľahačku. Ak ste začiatočníci a budete piecť tortu v lete alebo veľkej horúčave, môžete sa stať, že šľahačka nebude dobre držať. Šľahačka by mala byť vždy dokonale vychladená.
Ďalšie tipy na pečenie nájdete v rubrike Recepty.
♥ PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ ♥
Foto: Mamadodazda.sk
Toto je preklad českej originálnej verzie dostupnej na Mamadodeste.cz.